Ga naar de inhoud

Hypnotherapie

Hypnose of trance is geen opzienbarend verschijnsel. In het dagelijkse leven ervaar je ook trance. Als je bijvoorbeeld in een goed boek zit te lezen en je merkt niet dat er iemand binnenkomt. Je bent dan zo verdiept in je boek, dat je je minder bewust van je omgeving bent. Deze staat van trance gebruiken we ook in hypnotherapie.

Je blijft in trance alles meemaken en bewust, je hoeft dus niet bang te zijn voor controleverlies. Als het nodig is kun je direct terugkomen in je normale manier van denken. Niemand kan je dwingen iets te zeggen of te doen wat je niet wilt.

Als hypnotherapeut maak ik gebruik van deze trance om je meer en geconcentreerder contact te laten maken met jezelf, je eigen innerlijk, je onderbewustzijn. Dit geeft meer inzicht in je onbewuste reacties en mogelijkheden. Door dit inzicht kun je bewust aan datgene gaan werken wat voor jou op dat moment belangrijk is. Van sommige klachten weet je misschien niet wat de oorzaak is en dat kun je op deze manier gaan onderzoeken. Ook kun je deze methode goed gebruiken als je het even niet meer ziet zitten en eens alles op een rijtje wil zetten, je krijgt dan meer duidelijkheid over jouw functioneren. Of misschien voel je je in sommige situaties niet helemaal jezelf.

Hypnotherapie is een methode die ruimte geeft aan jezelf te werken. Je houdt daarbij volledig controle over alles wat er gebeurt. Als er dingen zijn waar je niet over wilt praten, omdat je daar nog niet aan toe bent, dan gebeurt dat ook niet onder hypnose.

Met deze methode kun je creatief aan de slag gaan en zo ontdekken wat er allemaal in je kan zitten, datgene dat onder de oppervlakte stroomt kan naar boven komen, daardoor kan je meer kwaliteit aan je leven geven. Bij een goede motivatie en inzet worden vaak op korte termijn positieve resultaten behaald. Het één en ander is mede afhankelijk van hoe die de klacht is geworteld. De werkzaamheid van andere vormen van therapie kan vaak worden versterkt wanneer zij worden gecombineerd met hypnotherapie.

Tijdens het intakegesprek laat ik je kennismaken met deze vorm van trance en kun jij aftasten of je je gemakkelijk bij deze methode voelt en kan ik bekijken of ik je inderdaad op deze manier verder kan helpen.

Contra-indicaties voor hypnotherapie zijn o.a.:

  • Ernstige psychopathologie
  • Ernstige depressie met suïcidaliteit
  • Bij grote stemmingswisselingen
  • Heftige angsttoestanden

Preventie

Indien je lichte klachten hebt en wilt voorkomen dat deze ernstig worden kunnen er ook preventieve trajecten ingezet worden. Deze zijn gericht op meer bewustwording en gedragsverandering.

Burn-out behandeling

De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in burnout problematiek. Daartoe heb ik bij RINO Amsterdam de cursus: Stress, overspanning en burn-out gevolgd. Vervolgens aan de Open Universiteit: Arbeids en Organisatiepsychologie en Gezondheidsgedrag.

Tijdens deze behandeling werk ik met de eerder genoemde methodieken die het best bij jou aansluiten. Oefeningen uit de mindfulness en yoga kunnen hierbij ingezet worden om weer energie te genereren.

Ruim 15 jaar begeleid ik mensen via Arbodiensten en UWV.