Welkom op de website van Petra Elst, Counseling en Hypnotherapie

Behandelvormen

Achtergrond
Mijn naam is Petra Elst en ben in 1963 in Bergen op Zoom geboren. Door diverse levenservaringen kwam ik op mijn 25ste levensjaar in contact met de hulpverlening en verschillende vormen van therapie en ervoer ik daardoor een intensieve persoonlijke groei. Vanuit deze ervaring ben ik met mijn opleidingen en trainingen gestart. In de momentopname van mijn ontwikkeling als persoon en therapeut volgde ik die trainingen die daarbij aansloten. 

Counseling
In 2002 heb ik de HBO-opleiding Psycho-Sociaal Werk aan de SPSO  te Utrecht afgerond. 
 
Hypnotherapie
In juni 2005 heb ik de integrale beroepsopleiding Hypnotherapie aan het ATMA Instituut voor Psychodynamiek in Amersfoort voltooid en diverse nascholingen gevolgd om mijn vakkennis nog verder uit te diepen en daardoor cliënten nog effectiever te kunnen begeleiden.
 
Mindfulness
In 2006 en 2007 heb ik de training Boeddhistische Psychologie bij Robert Harzema in Amsterdam ervaren.  Daardoor heb ik, vanuit deze eigen ervaring, leren werken met mindfulness en kan hier ook cliënten bij begeleiden. 
 
Oplossingsgerichte Therapie
In 2009 heb ik bij het RINO in Amsterdam kennisgemaakt met `Oplossingsgerichte Therapie`. Over dit onderwerp ben ik als trainer verbonden aan het nascholing instituut BIVT in Beverwijk
 
Ericksoniaanse (hypno) Therapie
In 2010 heb ik via Saxion Hogescholen de Mastercourse ` Ericksoniaanse (hypno) therapie en indirecte technieken` gevolgd. Het gedachtegoed van Milton Erickson stond centraal in deze cursus. Het was een voorrecht uit eerste hand van zijn dochter Betty Alice Erickson kennis te maken met technieken die beter aansluiten bij de cliënt en de kracht van de cliënt aanspreekt om vervelende ervaringen te verwerken.

In 2011 heb ik aan het Milton Erickson Institute in Phoenix, Arizona, USA, de 3 weekse 'Intensive Training - Ericksonian Approaches to Brief Hypnotic Psychotherapy' gevolgd met o.a. Jeff Zeig en Brent Geary als trainer. Ook geef ik over dit onderwerp de training 'Klassieke hypnotische interventies' bij het BIVT in Beverwijk.

 
EMDR (geen EMDR-therapie, toepassing bij eenmalig trauma)/EFT
Bij Peter Baldé heb ik leren werken met de traumaverwerkingstechnieken EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) en EFT (Emotional Freedom Techniques).
 
Bij EMDR denk je aan een emotioneel probleem, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Doordat de therapeut met zijn vingers heen en weer beweegt, kun je dit met je ogen volgen terwijl je je hoofd stil houdt. Daardoor is de aandacht op 2 dingen tegelijk. In het hier en nu: de oogbewegingen en vanuit het verleden:  de herinnering. Een traumatische herinnering zit vast in het zenuwgestel. EMDR start het verwerkingsmechanisme opnieuw, zodat deze herinnering alsnog wordt verwerkt. 
 
Bij EFT wordt aan een emotioneel of een globaal probleem gedacht, maar legt de klant zelf zijn vingers op verschillende punten op het hoofd en bovenlichaam. De cliënt helpt zichzelf om aan het probleem te blijven denken door tijdens het activeren van het punt een herinneringszinnetje te blijven zeggen. Dit proces wordt door de therapeut begeleid, zodat stap voor stap het probleem alsnog verwerkt kan worden. Het is een methode die vooral effectief is bij angst, schuldgevoel, schaamte en minderwaardigheid. 
 
Workshops (particulieren en bedrijven)
Mindfulness
Ontspanningsoefeningen
Transactionele Analyse
Voice Dialogue
Omgaan met stress